Με τα Δόντια

Οι απόφοιτοι του Γ’ έτους της χρονιάς 2013-2014 αποχαιρέτησαν τη σχολή ανεβάζοντας το έργο «Με τα Δόντια» του Θόρντον Ουάιλντερ σε σκηνοθεσία Κατερίνας Σαβράνη και σκηνικά Ιωάννας Κατσιαβού.

Thornton N. Wilder

Συγγραφέας

O Θόρντον Ουάιλντερ (Thornton Niven Wilder, 17 Απριλίου 1897 – 7 Δεκεμβρίου 1975) ήταν Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος.
Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε πόλεις της Κίνας όπου ήταν πρόξενος ο πατέρας του, και σπούδασε στο Γέιλ, στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή της Ρώμης και στο Χάρβαρντ. Από το 1930 μέχρι το 1951 δίδαξε λογοτεχνία και ποίηση στα πανεπιστήμια Σικάγου και Χάρβαρντ. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών της αεροπορίας.
Έγινε ευρύτατα γνωστός με το δεύτερό του μυθιστόρημα Το γεφύρι του Σαν Λούις Ρέι (1926) που του απέφερε και το βραβείο Πούλιτζερ. Ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ήταν το θεατρικό του έργο Η μικρή μας πόλη (1938), που κέρδισε κι αυτό το βραβείο Πούλιτζερ όπως και το Με τα δόντια (1942).
Ο Ουάιλντερ πρωτοτύπησε τόσο στο Γεφύρι του Σαν Λούις Ρέι (πέντε άνθρωποι πεθαίνουν όταν καταρρέει μια γέφυρα των Ίνκα στο Περού κι ένας μοναχός ψάχνει για την φιλοσοφική εξήγηση της μοίρας τους) όσο και στην Μικρή μας πόλη, όπου καταργεί τα σκηνικά, χρησιμοποιεί αφηγητή και απευθύνεται στο κοινό μέσω αυτού του τελευταίου αλλά και των ηθοποιών, επιτυγχάνοντας μια πολύ πειστική αναπαράσταση της σύγχρονής του αμερικανικής καθημερινότητας. Στο Με τα δόντια παρουσιάζονται οι εμπειρίες μιας ομάδας προσώπων τοποθετημένων σε διαφορετική σε κάθε σκηνή ιστορική περίοδο.

Λίγα λόγια για το έργο:

Μια τρελή τρελή οικογένεια που κρατιέται «Με τα Δόντια» στη ζωή παλεύει για την επιβίωσή της. Η οικογένεια του Κυρίου Ανθρώπου είναι όλες οι οικογένειες του κόσμου μαζί. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να λείπουν οι ίντριγκες, οι παρεξηγήσεις, οι καβγάδες και η μουρμούρα! Μέσα σε όλα τα προβλήματα, οι πάγοι κατεβαίνουν από το Βορρά! Η εποχή των παγετώνων ξημερώνει και μέσα σε όλο αυτόν το πανικό οι Άνθρωποι καλούνται να κρατήσουν ζωντανή τη φωτιά και μαζί με αυτήν, τη σπίθα της ανθρωπότητας!

Διανομή:
Μαξιμιλιανός Γκοντορόζα: κος Άνθρωπος, ταχυδρόμος
Μαρία Καμάνη: Λιλή Σαβίνα
Άννα Κιόρογλου: κομπέρ, κα Ανθρώπου
Αντιγόνη Νικολάου: Λιλή Σαβίνα, Χαρά Ανθρώπου, Ιπποκράτης, Όμηρος, Μούσες, Μωυσής, εμψυχώτρια Χάρρυ Ανθρώπου

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Σαβράνη
Σκηνικά: Ιωάννα Κατσιαβού

Related posts