Πρόγραμμα Σπουδών

Εξάσκηση Στην Ηθοποιία

Στα δύο πρώτα έτη διάφορα έργα μελετώνται, αναλύονται, δοκιμάζονται και παρουσιάζονται, διαδικασία που ερεθίζει τους μαθητές στο παίξιμο ενώπιον ακροατηρίου. Το τρίτο έτος οι μαθητές παρουσιάζουν ολοκληρωμένες παραστάσεις έργων, παρουσία κοινού. Η αξιολόγηση της εργασίας είναι συνεχής και λεπτομερής, κι οι μαθητές πρέπει να συμπληρώσουν και τα τρία έτη της εξάσκησης σε ικανοποιητικό βαθμό για να πάρουν το δίπλωμα του ηθοποιού της Σχολής. Τα θέματα τα οποία διδάσκονται και στα τρία έτη της εξάσκησης αυτής είναι:

α. ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ

Ο κύριος σκοπός του μαθήματος αυτού είναι η προσέγγιση του υποσυνειδήτου του μαθητή, βάσει του οποίου το παίξιμο θα οικειοποιηθεί τον αυθορμητισμό της ζωής. Κύριο χαρακτηριστικό του οι ασκήσεις αυτοσχεδιασμού με έμφαση στην επικοινωνία, τον αυθορμητισμό, τη συγκέντρωση, την ελεύθερη έκφραση, επίσης και επισταμένη διερεύνηση ρόλων και καταστάσεων, με σκοπό ο μαθητής να αναπτύξει σαφή αντίληψη των επινοητικών και πνευματικών διαδικασιών που απαιτούνται για τον χαρακτηρισμό. Ο μαθητής διδάσκεται πώς να διερευνά τις σχέσεις των χαρακτήρων και να κάνει συγκεκριμένους όλους τους σκοπούς του έργου. Τα κίνητρα, οι στόχοι και η δικαίωση του χαρακτήρα αναλύονται υποκειμενικά για να οδηγήσουν τον μαθητή σε μια αληθινή κατάσταση ενώ βρίσκεται στη σκηνή.

β. ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί την καρδιά της ηθοποιίας. ‘Ενισχύει την φαντασία του ηθοποιού. Δια του αυτοσχεδιασμού ο ηθοποιός αντιλαμβάνεται την πραγματική ουσία της ηθοποιίας. Είναι εδώ που ο ηθοποιός θα ανακαλύψει τον εαυτό του, θα φέρει στην επιφάνεια αυτό που ήταν κρυμμένο, θα ενθαρρυνθεί να το δείξει , να το εκθέσει, να το προβάλει. Βαθμιαίως θα μάθει να κεντρίζει το υποσυνείδητο του έτσι ώστε να αφομοιώνεται με ασφάλεια από τον χαρακτήρα που δημιουργεί, χωρίς όμως να χάνει ποτέ τον έλεγχό του.

γ. ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ο σκοπός της κινησιολογίας δεν είναι να τελειοποιήσει ο μαθητής την τεχνική του μπαλέτου ή του σύγχρονου χορού, αλλά να αποκτήσει ελευθερία , χαλάρωση, καλή πόζα, ευθυγράμμιση και αίσθηση του χώρου. Να μάθει να ανταποκρίνεται στο ρυθμό και την μουσική, και γενικότερα ν’ αποκτήσει ένα εκφραστικό όργανο, ένα άνετο, ευέλικτο και ευαίσθητο κορμί, με ζωντανή, φυσική φαντασία. Στο μάθημα αυτό συμπεριλαμβάνονται μαθήματα χορών διαφορών περιόδων, κλακέτες, τζαζ, ως επίσης ξιφασκία και σκηνικές μάχες.

δ. ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ (Φωνή και ομιλία)

Ο σκοπός στο μάθημα αυτό είναι να αναπτύξουμε στον ηθοποιό ένα ισορροπημένο φωνητικό όργανο, ικανό να μεταφέρει αβίαστα σκέψεις και συναισθήματα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ανάπτυξη ευαίσθητης αναπνοής, στην ανάπτυξη ηχηρότητας και του τόνου της φωνής, στην ομαλή εκφορά του λόγου, στην καλλιέργεια της καθαρής άρθρωσης, και στην αύξηση της ακτίνας τον τονισμού και του χρώματος της φωνής.

ε. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ

Η έμφαση στο μάθημα αυτό επικεντρώνεται στην ανάλυση του θεατρικού έργου από πλευράς σκέψης και συναισθήματος, στις δραματικές και αισθητικές αξίες του έργου, στη διάθεση και την ατμόσφαιρα, στη δραματική σύγκρουση και κλίμακα, στο ρυθμό και τέμπο κάθε σκηνής και του έργου ως σύνολο, στη συγκίνηση, στη δραματική παύση και την εφαρμογή της κ. τ. λ. Έμφαση στο μάθημα αυτό θα δοθεί επίσης στην ανάλυση και κατανόηση του χαρακτήρα (ρόλου), στα εξωτερικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα, στις σχέσεις των χαρακτήρων, στους στόχους τους
κ. τ. λ.

στ. ΠΡΟΒΕΣ (θεατρικών έργων)

Στο μάθημα αυτό οι μαθητές ασχολούνται με τις πρόβες διαφόρων έργων ποικίλων εποχών και νοοτροπιών, όπου εφαρμόζουν την Τεχνική που αποκτούν από τα άλλα θέματα του προγράμματος, και συνάμα ανακαλύπτουν ελλείψεις που πρέπει να συμπληρωθούν. Στις πρόβες θα αναφερθούμε σε θέματα όπως: Σκηνικός χώρος, είδη σκηνών, σκηνικές περιοχές και η ψυχολογική τους έννοια, η ψυχολογία του ακροατηρίου, το κορμί του ηθοποιού σε σχέση με το ακροατήριο και τους άλλους ηθοποιούς, είσοδοι στη σκηνή, σκηνική κίνηση κι εκφορά του λόγου, χειρισμός ειδικών σκηνών (ερωτικές σκηνές, σκηνές μάχης, λιποθυμίας, σκηνικού καυγά, μαχαιρώματα ξιφομαχίες δολοφονίες, βίαιες σκηνές κ.τ.λ.).

ζ. ΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Στη σχολή μας διδάσκονται τα εξής Θεωρητικά μαθήματα:
1. Δραματολογία.
2. Ιστορία Θεάτρου.
3. Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.
4. Μουσική και Τραγούδι.
5. Σκηνογραφία – Ενδυματολογία.
6. Θεατρικό και τηλεοπτικό μακιγιάζ.
7. Ιστορία Κινηματογράφου.